suomalainen kulttuuri semanttisessa web 2.0:ssa
Ohje | Pääsivu | Tietoa portaalista | Lähetä palautetta 

Kieli: suomi | svenska | English 
 Pikahaku:
Karttahaku ja selailu Yhteyshaku Hae ja jäsennä Kokoelmat Suomen historia Taidot Elämäkerrat Kalevala Karjala

tapahtuma: Juha Allan Ekholm REPLAY-kaupunki roolipelin läpi 13.3.-26.4.2009

Kohdetiedot

KOKEMISEN TOINEN MAHDOLLISUUS

Näyttelyssä yhdistetään kuvakorttipelin luomia triptyykkejä, jotka ovat sattumanvaraisia ja avoimeksi jääviä kuvien rinnastuksia. Perinteisesti taiteilija yhdistää kuvia tosiinsa signeeraten kokonaisuuden pysyvästi ainoaksi teoksen lukutavaksi. REPLAY- projektissa lähtökohdaksi tulee kuivien lainaaminen tuottamaan uusia merkityksiä sekä niiden keskinäinen keskustelu, vuorovaikutus. Tekijän tarkoitus on muuttaa kuvien katselutapaa sattumanvaraisesti niiden alkuperäiseen sisältöön vaikuttamatta. Tämä muistuttaa roolipelien luomaa todellisuuskäsitystä, joissa asiat tapahtuvat viitekehykseensä sidottuina todellisuutta itseään muuttamatta. Välineinä ovat interaktiivinen korttipeli, dataprojektori-esitys sekä kehystetyt työt, "triptyykit". Projektissa on käytetty myös Kuopion kulttuurihistoriallisen museon luvalla Barsokevitschin historiallista kuvastoa signeerattuna niiden alkuperäiselle tekijälle, mutta uudelleen rinnastettuina.


Valokuvataiteilija Juha Allan Ekholm (s.1965) on valmistanut nykyvalokuvan keinoin projektin kaupungista katsottuna roolipelin läpi. Näyttely oli esillä ensi kertaa VB-Valokuvakeskuksessa Barson vanhassa Studiotilassa 8.9. - 8.10.2006. Se on kiertänyt ahkerasti Suomea tämän jälkeen. Esitykseen kuuluu interaktiivinen korttipeli, data-projektoriesitys sekä kehystettyjen teosten osuus.

Näyttely sovitettiin toimimaan parin vuoden takaisen ANTI-festivaalin yhteydessä ja osana ja toimi sellaisenaan hyvin, siitä kirjoiteltiin laajalti, lyhyesti myös mm. sanomalehti Kalevassa. Näyttelyä ei ole aiemmin esitetty koko laajuudessaan. Museoilta ja gallerioilta on löytynyt kiinnostusta REPLAY näyttelykokonaisuutta kohtaan edelleen ja taiteilija on kehittänyt kokonaisuuteen kuuluvaa sähköistä korttipeliä sellaiseen suuntaan, että se mahdollistaa yleisön osallistumisen peliin. Suunnitteilla on myös nettialustalla toimiva mediataidepeli.


REPLAY - KAUPUNKI ROOLIPELIN LÄPI

Kaupunkitila katsottuna roolipelin läpi näyttää kaupungin totutusta poikkeavalla tavalla. Se paljastaa vaihtoehtoisia merkityksiä tutulle ja tunnistettavalle rakentaen sitä kautta jatkuvia uudelleenrinnastuksia sekä uusia kertomuksia. Todellisuus ei koskaan pääty.

REPLAY on näyttely visuaalisista tutkimusmatkoista roolipelin läpi katsotussa kaupungissa, kulttuurihistorian, pelin ja todellisuuden sekoittumisesta, joka pohjaa vuoden 2004 ANTI:ssa pelattuun alkuperäiseen roolipeliin Todellinen kaupunki. Kuvat haastavat matkalle eräänlaiseen rinnakkaistodellisuuteen, jossa näkemistä ohjaavat unikuvat, tunnetilat ja piilomerkitykset.

Pelin keskeinen hahmo oli kuopiolaisen kulttuurin "kulta-ajalla" 1900-luvun vaihteen molemmin puolin vaikuttanut valokuvaaja Victor Barsokevitsch. Tsaarin ajan Kuopio oli seurapiirikaupunki, joka tunnetaan monista suomalaiseen kulttuurielämään vaikuttaneista henkilöistä. Pelin alkuasetelma lähti liikkeelle VB:n arkistosta löytyneestä kuvasta, jossa esiintyivät mm. Yrjö Lackström, Ville Poppius ja Abraham Ojanperä. Peliin liittyvät omalla yllättävällä tavallaan myös Minna Canth, Maria Jotuni, C.G.E.Mannerheim ja J.V.Snellman. Lähtöasetelmasta kuljetaan eräänlainen aikamatka läpi lähihistorian aikakerrosten, jotka ovat usein läsnä samanaikaisesti. Lopputulos on erikoisella tavalla paljastava kuva kaupungista, jossa historian ajanjaksot nivoutuvat tämän päivän todellisuuteen.

Pelin on kirjoittanut roolipelikirjoittaja, taiteilija Mike Pohjola. Sen lähtökohtien suunnitteluun osallistui myös tämän näyttelyn tekijä, jolla oli pelirooli myös alkuperäisessä pelissä. Näyttelyn työnimenä oli Kolme kaupunkia, joka on viittaus historian aikakerroksiin. Materiaali on kuvattu vuosina 2004 - 2006.

Teos nivoutuu osaksi tekijänsä 2000-luvun työskentelyä, jonka tunnusmerkistöä ovat olleet taide yhteisöllisenä välineenä sekä oman välineensä, dokumentaarisen valokuvan, lukutapojen kyseenalaistaminen. On kyse siitä, että valokuvaa voi käyttää kuvitteellisen kerronnan välineenä sitä itseään muuttamatta. Tarina valokuvassa on illuusio.

Minna Canthin huoneen ja J.V.Snellmannin kotimuseon kuvaukset Kuopion korttelimuseon luvalla, kiitokset myös V.B.Valokuvakeskukselle yhteistyöstä ja Varkauden taidemuseolle.


tyyppi tapahtuma
vastuumuseo Varkauden taidemuseo
aukioloaika 13.3.2009-26.4.2009
pääsymaksut 3,00 €, tiistaisin vapaa pääsy

Tiedätkö kohteesta lisää tai haluatko kommentoida?

Kulttuurisampo suosittelee saman järjestäjän muita tapahtumia ja näyttelyitä.


Kulttuurisampo suosittelee kohteita samasta aihepiiristä.


Edelfelt Albert...
museot, kuvat, taiteilija, teokset

Gallen-Kallela ...
taiteilija, matkat, taide, teokset

Nordenskiöld Ad...
matkat, historia, teokset, joet

Supisuomea: eri...
keskustelu, museot, näyttely, taide

Kaipiainen Birg...
taiteilija, työ, teokset

Kalm Pehr (1716...
osat, matkat, tavat

Karjalan kysymy...
keskustelu, osat, vuosi

Porthan Henrik ...
osat, historia, teokset

Schjerfbeck Hel...
näyttely, taide, teokset

Snellman Johan ...
toimet, osat, teokset

Supisuomea: Sib...
suunnittelu, taiteilija, taide

Supisuomea: näy...
museot, näyttely, taide

Söderhjelm Alma...
työ, historia, teokset

Taiteilijan sis...
sanomalehdet, kuvat, taiteilija