suomalainen kulttuuri semanttisessa web 2.0:ssa
Ohje | Pääsivu | Tietoa portaalista | Lähetä palautetta 

Kieli: suomi | svenska | English 
 Pikahaku:
Karttahaku ja selailu Yhteyshaku Hae ja jäsennä Kokoelmat Suomen historia Taidot Elämäkerrat Kalevala Karjala
Tietoa Kulttuurisampo-portaalista

Mikä Kulttuurisampo on?

Kulttuurisampo on muistiorganisaatioiden ja kansalaisten kansallinen, yhteisöllinen julkaisukanava. Portaalin kautta voidaan julkaista erilaisia kokoelmia ja muita sisältöjä semanttisessa webissä. Kulttuurisampo tarjoaa aineistot käyttäjälleen temaattisten näkökulmien kautta. Ne ovat erilaisia tapoja hakea tietoa älykkäästi sen sisällön ja rakenteen avulla, visualisoida hakutuloksia ja samoilla kohteiden välillä näiden välisten suosittelu- ja muiden linkkien avulla.
Lisätietoja hankkeesta löytyy Kulttuurisampo-projektin kotisivulta. Itse portaali on osoitteessa http://www.kulttuurisampo.fi/.
Kulttuurisammon pilottiversion julkistustilaisuus pidettiin 25.9.2008 Kansallismuseossa. Kehitystyö jatkuu.

Sisällöt

Järjestelmä sisältää n. 20 suomalaisen museon, kirjaston, arkiston ja muun organisaation kokoelmia sekä yhteisöllisiä Web 2.0 -verkkoaineistoja. Suomalaisia kokoelmakohteita on yli 60 000 aineistotyyppeinä mm. esineet, valokuvat, kartat, maalaukset, runot, kirjat, kansansävelet, videot, historialliset tapahtumat, taitokuvaukset sekä tarinat (Kalevala). Lisäksi järjestelmä sisältää mm. Paul J. Getty-säätiön n. 120 000 taiteilijan rekisterin, ja siihen on yhdistetty verkkopalveluiden kautta laajoja verkkoaineistoja Wikipediasta ja Panoramio-kuvapalvelusta.
Tarkemmin ottaen Kulttuurisampo sisältää yhteensä 128 714 kulttuuriobjektia (17 eri tyyppiä) ja 276 681 muuta resurssia (asiasanaa, paikkaa, aikaa jne.), Kulttuuriobjekteista meillä on yhteensä 1 318 399 kohdetietoa, mutta semanttisen webin päättelyllä tämä moninkertaistetaan. Näiden lisäksi on vielä 1 419 844 viiteresursseihin liittyvää tiedonmurusta.

Kulttuurisampo-järjestelmän kolme osaa

Kulttuurisampo-portaali on osa laajempaa kokonaisuutta. Siihen kuuluvat itse portaaliratkaisun ohella semanttinen sisällöntuotantoprosessi työvälineineen sekä kaiken perustana FinnONTO-hankkeessa kehitetty kansallinen semanttisen webin sisältöinfrastruktuuri ja sen palvelut. Kulttuurisammon kokonaisuutta on esitelty tarkemmin raportissa E. Hyvönen: Kulttuurisampo - suomalainen kulttuuri semanttisessa webissä. Muistiorganisaatioiden ja kansalaisten yhteisöllinen kansallinen julkaisujärjestelmä.

Kehitystiimi

Kulttuurisammon pilottiversion sisällöntuottajina ovat olleet (aakkosjärjestyksessä): Antikvaria-ryhmä (Lahden kaupungin museo, Kuopion kulttuurihistoriallinen museo, Pohjois-Karjalan museo), Espoon kaupunginmuseo, Geologian tutkimuskeskus GTK, Helsingin kaupunginkirjasto, Kansalliskirjasto, Kansallismuseo ja muita Museoviraston museoita, Kirjastot.fi, Maanmittauslaitos, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura SKS, Suomen maatalousmuseo Sarka, Suomen valokuvataiteen museo, Taideteollisen korkeakoulun kirjasto, Valtion taidemuseo ja Veljekset Karhumäki Oy.
Kulttuurisampo-järjestelmä on kehitetty Teknillisen korkeakoulun mediatekniikan laitoksen ja Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitoksen Semanttisen laskennan tutkimusryhmässä SeCo. Kehitystyö alkoi vuonna 2004 kansainvälisesti ja kotimaassa palkitun MuseoSuomi-järjestelmän pohjalta ja on osa laajaa kansallista FinnONTO-kehityshanketta 2003-2007 ja 2008-2010, jota rahoittaa Tekes ja 38 eri yritystä ja muuta organisaatiota. Hanketta tukee myös Suomen Kulttuurirahasto ja työ liityy osin EU:n SmartMuseum-hankkeeseen.