suomalainen kulttuuri semanttisessa web 2.0:ssa
Ohje | Pääsivu | Tietoa portaalista | Lähetä palautetta 

Kieli: suomi | svenska | English 
 Pikahaku:
Karttahaku ja selailu Yhteyshaku Hae ja jäsennä Kokoelmat Suomen historia Taidot Elämäkerrat Kalevala Karjala

taito: Kiviaineksen tuotanto



Savi on pienistä mineraalihiukkasista muodostunut maalaji. Savi louhitaan nykyisin paineruiskulla ja lietetään. Saviliete kerätään säiliöihin, pestään ja rautamineraalit erotetaan siitä magneettisiivilällä.

Keramiikkasavien valmistajat käyttävät saven valmistukseen kaikkein puhtaimpia raaka-aineita. Monimutkaisten puhdistusprosessien läpikäymiin valkoisiin raaka-aineisiin lisätään keramiikan valmistuksessa raaka-aineita, joilla savimassaan saadaan aikaan eri värejä, harmaasävyjä tai pilkkuja. Lisäykset ovat käytännössä samoja aineita, joita poistetaan epäpuhtauksina raaka-aineista myyntiä edeltävässä käsittelyssä.

Saviesiintymät syntyvät mineraalihiukkasista, jotka ovat rapautuneet ja hienontuneet mekaanisesti ja kemiallisesti. Savimineraalit ovat alumiinioksidia ja piidioksidia sekä kemiallisesti sitoutunutta mineraalivettä. Tärkeimmät savimineraaliryhmät ovat kaoliniitti, montmorilloniitti ja illiitti.

Kun vesi, tuuli ja jää kuljettavat mineraalihiukkasia, ne hienontuvat ja kulkeutuvat etäälle alkuperäisestä paikasta. Nämä sekundaarisaviksi kutsutut savet kerrostuvat sulamisvirtojen pysähtyessä jokisuistoihin ja laaksoihin, joissa mineraaleihin liittyy humusaineita ja bakteereita. Montmorilloniitti ja illiitti ovat väriltään vaalean harmaita tai tummia. Suomalainen maaperäsavi, matalan polton punasavi saa poltetun punaisen värin rautapitoisista kiillemineraaleista. Primaarisavet ovat paikalleen jääneitä, muista mineraaleista puhtaita savia. Esimerkiksi valkoinen kaoliinisavi on primaarisavea.

Aikaisemmin savi louhittiin kourumaisella lapiolla, joka muokkasi saven palloksi, joka kieritettiin ränniä pitkin kuljetusvaunuihin. Tällä tavoin louhittua savea kutsuttiin pallosaveksi (ball clay).

Keramiikan valmistuksessa voi puhdistettuja raaka-aineita korvata louhintateollisuuden sivukivituotteena syntyneillä kivilajien mineraaleilla, esimerkiksi kvartsi graniittijauheella. Uusilla analysointilaitteilla, kuten ekektronimikroanalysaattorilla, röntgendiftraktometrillä ja stereomikroskoopilla luonnonraaka-aineet voidaan analysoida tarkasti. Tutkimustuloksia pystytään käsittelemään nopeasti, joten myös tutkimuksen soveltaminen on nopeaa.


Kulttuurisampo suosittelee taitoon liittyviä muita kohteita.


Kulttuurisampo suosittelee kohteeseen liittyviä tulevia tapahtumia ja näyttelyitä.