suomalainen kulttuuri semanttisessa web 2.0:ssa
Ohje | Pääsivu | Tietoa portaalista | Lähetä palautetta 

Kieli: suomi | svenska | English 
 Pikahaku:
Karttahaku ja selailu Yhteyshaku Hae ja jäsennä Kokoelmat Suomen historia Taidot Elämäkerrat Kalevala Karjala

museoesine: Häkilä



Kohdetiedot

Ruskeaksi maalattu lauta, jonka päät ovat pyöreät ja niiden keskellä on reiät. Toisen läpi pujotettu pellavanaru. Lauta keskeltä hieman paksumpi. Pyöreiden osien vieressä neliön muotoiset osat, joihin laitettu rautapiikkejä, toiseen tiheämmin, toiseen harvemmin. (Neliön muotoisten peltien läpi on lyöty rautanauloja ja pellit on kiinnitetty puuhun niin, että naulan kannat ovat puuta päin.)

tyyppi museoesine
käyttötapa Häkilöinnillä pellavasormaus puhdistetaan tarkemmin. Häkilä on harjamainen väline, jossa harjan piikit ovat rautaa. Pellavasormausta vedetään häkilän läpi useita kertoja. Häkilöitäessä erottuvat pitkät ja pehmeät aivinakuidut karkeammista ja lyhyistä rohdinkuiduista. Häkilöiden piikkitiheys vaihtelee usein, ja sama sormaus voidaankin häkilöidä useaan kertaan, ensin harvalla ja sitten tiheämmällä häkilällä.
käyttöpaikka Loimaan kunta
valmistustapa kotitekoinen
materiaali rauta, puu, materiaali pellava kooste
mitat k=7,2cm l=12,6cm p=70,5cm
huomiot Viiteet ja lähteet: 16.7.2004 Lahjakirja nro 42 ja lahjakirjan liite. Vuorela, Toivo: Kansanperinteen sanakirja, 1981: Porvoo; Wsoy. Vuorela, Toivo (toim.): Suomen kansankulttuurinkartasto, Porvoo; Wsoy 1976.; Vauriot: Rautaosat ruosteessa. Häkilä on konservoitu ja on näyttelykelpoinen.; Lahjoittaja: Eeva Taneli; Lisatiedot: Häkilä on teräspiikkinen pellavan ja hampun puhdistusväline, kutsuttu myös nimellä häkilö, häkylä, häklä. Itä-Suomessa on häkilän asemasta käytetty harjaa. (Vuorela 1981; 89.) Häkilä on yhdellä tai kahdella rautapiikistöllä varustettu lauta, jota pidetään polvilla tai niiden välissä tai penkkiin sidottuna, kun sormauksia lyödään häkilän terien välitse. Kaksiteräisessä häkilässä toinen piikistö on yleensä tiheämpi, ja sillä työskentely vastaa toista harjauskertaa eriarvoisten rohtimien irroittamiseksi. Häkilä on germaanisperäinen. (Vuorela 1976, 138).
ID 810
asiasana pellava
tietolähde Suomen maatalousmuseo Saran kokoelma

Tiedätkö kohteesta lisää tai haluatko kommentoida?