suomalainen kulttuuri semanttisessa web 2.0:ssa
Ohje | Pääsivu | Tietoa portaalista | Lähetä palautetta 

Kieli: suomi | svenska | English 
 Pikahaku:
Karttahaku ja selailu Yhteyshaku Hae ja jäsennä Kokoelmat Suomen historia Taidot Elämäkerrat Kalevala Karjala

museoesine: Sirppi



Kohdetiedot

Metalliterä taivutettu toisesta päästä ja upotettu puiseen varteen, lisäksi kiinnitys pultilla. Terä suippenee kärkeä kohti. Terän kohdalta varsi veistetty tasaiseksi. Vartta muotoiltu hieman, kaareva. Varren alaosassa oksankohta, joka estää käsiä liukumasta. Malliltaan sirppi on loivan U:n muotoinen.

vaihtoehtoinen nimike Länsi-suomalainen sirppi
tyyppi museoesine
käyttötapa Viljan leikkaaminen. Sirppi saattaa olla peräisin Viljo Laineen kotoa. Johan 1883-1959 ja Hilda os. Peltola 1884-1961 pitivät karjaa Ferrarian tehtaan asuntonsa ulkorakennuksessa 1920-1940-luvuilla.
käyttöpaikka Loimaa
valmistustapa käsityö
materiaali materiaali metalli, puu
mitat p=47,2 cm l=44 cm k=7,2 cm
käyttäjä Johan ja Hilda Laine
huomiot Viiteet ja lähteet: Seppo Laineen muistio lahjoituksesta 15.8.2003 Lahjakirja nro 57. Vuorela Toivo (toim.) Suomen kansankulttuurin kartasto, Porvoo: Wsoy 1976. Kolehmainen Alfred: Puusta tehdyt, Helsinki:RAK 1999.; Vauriot: Ruostetta. Sirppi on konservoitu ja se on näyttelykelpoinen.; Lahjoittaja: Seppo Laine; Lisatiedot: Sirppi on viljan katkaisemiseen käytetty teräkalu, jolla työskennellään yhdellä kädellä työn tuloksen kerääntyessä toisen käden varaan. Vielä 1900-luvun alussa sirpit olivat yleisesti käytössä. Sirppejä on ollut Suomessa kaksi päätyyppiä. Ne eroavat selvästi toisistaan terän ja kädensijan perusteella. Laaja-alaisin on Itä-Suomalainen sirppi. Kooltaan se on pieni. Toinen tyyppi on Lounais-Suomalainen, terä on kuitenkin leveämpi ja kädensija pidempi. Sirppi sana on lainautunut muinaisvenäjästä Suomeen. (Vuorela 1976, 42). Sirppiä on voitu käyttää myös, kun heinää on korjattu pientareitten varrelta tai heinä on lyhyttä, mutta päätyökaluna sirppi oli kuitenkin kauran leikkauksessa. (Kolehmainen 1999, 11.)
ID 395
asiasana sadonkorjuu, viljankorjuu, maanviljely
tietolähde Suomen maatalousmuseo Saran kokoelma

Tiedätkö kohteesta lisää tai haluatko kommentoida?